Kraków
Kujawy
Lubelszczyzna
Łódź
Podkarpackie
Podlasie
Pomorze Zachodnie
Poznań i Wielkopolska
Śląsk, Zagłębie i Jura
Świętokrzyskie
Trójmiasto i Pomorze
Warmia i Mazury
Warszawa
Wrocław i Dolny Śląsk
Zakopane i Podhale

Zagłosuj na swoją ulubioną restaurację

Słowo wstępu

Szymon Gatlik

„Ja nie mam nic, ty nie masz nic i on nie ma nic. (...) To razem właśnie mamy tyle, w sam raz tyle, żeby założyć wielką fabrykę. Cóż stracimy?” – nie ma chyba w polskiej literaturze cytatu, który bardziej byłby zrośnięty z historią i tożsamością miasta niż te słowa z „Ziemi obiecanej” Reymonta złączone z Łodzią. Łodzią, która z osady zamieszkałej w 1820 roku przez 800 osób, w zaledwie 45 lat stała się 300-tysięczną metropolią i najważniejszym ośrodkiem przemysłowym Kongresówki. Przybywali do niej zwabieni wizją lepszego życia Polacy, Żydzi, Niemcy i Rosjanie, przywożąc ze sobą swoje religie, tradycje i kulinarne przepisy. Miasto czterech kultur stało się miastem czterech kuchni.

Polacy do łódzkich kuchni wnieśli zalewajkę, ziemniaczane kluski i śledzie. Te ostatnie łączyły ich zresztą z żydowskimi sąsiadami, u których nie brakowało aszkenazyjskich klasyków: gęsich pipków, żydowskiego kawioru albo gefi lte fi sz. Niemieccy przybysze nie mogli rzecz jasna żyć bez kiełbasy i golonki, ale też knedli, dania do dziś obecnego w tradycji kulinarnej miasta. Dzięki Rosjanom co bogatsi z lodzermenschów zajadali się syberyjskimi jesiotrami, petersburskimi blinami i astrachańskim kawiorem, mniej zamożni poprzestawali na pielmieni, rybnej zupie ucha albo lepioszkach. Warto jednak podkreślić, że codzienna kuchnia była prosta, szybka w przyrządzeniu, ale też pożywna, w sam raz dla pracowników tutejszych fabryk. Takie przepisy przetrwały do dziś, nieco rzadziej korzysta się z nich w restauracjach, częściej (na szczęście!) w łódzkich domach. Dzięki temu możemy odszukiwać pokryte lekką patyną czasu smaki dawnej Łodzi i przywracać należne im miejsce w palecie Polskich Skarbów Kulinarnych.

Wiele jest w Polsce przykładów przenikania się kulinarnych kultur, by wymienić choćby Podlasie, Warmię i Mazury, Wielkopolskę czy Dolny Śląsk. Żaden jednak region nie może poszczycić się tym, co Łódź – obecnością kuchni aż czterech narodów i dań pełnych wyrazistych smaków. Warto z tej niezwykłej tradycji czerpać pełnymi łyżkami.

 

 

Powidok bistro by Stacja Zero

www.powidok.lodz.pl
Adres restauracji:
Plac Wolności 8, 91-415 Łódź
Głosowanie zostało
zakończone -
wkrótce ogłosimy
zwycięzców
głosuj
1 głos
Lokale z największą liczbą głosów otrzymają tytuł
Najlepszej Restauracji Polskie Skarby Kulinarne.
Boczek ze spiżarni rydzyńskiej / pampuch / kapusta czerwona / orzech ziemny / majonez dijon / jus wieprzowy

Tomasz Ziółkowski
i Oliwier Kowalczyk,

szefowie kuchni restauracji

Powidok

Halibut /salsefia w emulsji maślanej z cydrem / salsefia confit /chips z salsefi / polenta truflowa

Tomasz Ziółkowski
i Oliwier Kowalczyk, 

szefowie kuchni Restauracji Powidok