Kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, ale prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki. Polskie Skarby Kulinarne, program edukacyjny, prowadzony przez sieć hurtowni MAKRO Polska, ma na celu zwiększyć świadomość Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Chcemy, aby nasi rodacy bardziej docenili kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Historyczny polski rosół smakuje bowiem bardziej jak zupa Pho, pasztet w dawnej Polsce był potrawą luksusową, a pierwsza znana książka kucharska powstała już w XVII wieku...

Nasz program wspierają:

Michał Grzywacz

Szef kuchni Studia Kuchennego w hali nr 1 MAKRO w Warszawie. Z szeroko pojętą gastronomią związany od 25 lat. Pierwsze kroki w świecie gastronomii stawiał podczas pobytu w Zimbabwe. To tam po raz pierwszy, jako 18-latek, zetknął się z życiem w kuchni. Afryka pokazała mu bogactwo produktów, smaków i aromatów. Idąc „za ciosem”, po powrocie do Polski, trafił do warszawskiej szkoły gastronomicznej, a wkrótce po rozpoczęciu roku szkolnego do swojej pierwszej pracy w restauracji. W Studio Kuchennym MAKRO w Warszawie kontynuuje swoją kulinarną edukację jako konsekwentny, skuteczny, zdeterminowany i zorientowany na sukces własny i organizacji lider.

rozwiń

Cezary Powała

Szef kuchni Studia Kuchennego w hali nr 1 MAKRO w Warszawie o wieloletnim doświadczeniu, mającym szansę łączyć ludzi poprzez swoją sztukę kulinarną. Sukces w jego wydaniu to efekt współpracy, nauki i praktyki pod okiem najsławniejszych szefów kuchni w kraju i za granicą. Nieustanny rozwój, pasja, determinacja i ciężka praca stały się stałymi składnikami jego codzienności, które w 2012 r. poprowadziły go do zdobycia brązowego medalu na kulinarnej olimpiadzie w Erfurcie. Dziś swoim doświadczeniem chętnie wspiera innych pasjonatów, będących na początku swoich kulinarnych karier oraz z pełną pasją angażuje się w realizację warsztatów kulinarnych.

rozwiń

Rafał Zaręba

Szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie z ponad 20-letnim doświadczeniem w gastronomii, m.in. w Hotelu Jan III Sobieski i Atelier Amaro. Były szef kuchni Care Bar Lemon oraz Warszawski Sznyt, absolwent szkolenia w Instytucie Paula Bocuse’a w Lyonie. Zainteresowanie historyczną kuchnią polską zrodziło się podczas studiów. Tę pasję rozwijał w restauracjach, których kuchnie prowadził m.in. wprowadzając do menu takie pozycje, jak dania z jarzębiną czy jajecznicę wg Ćwierczakiewiczowej. Uczestniczył w przygotowaniu Kolacji Wazów przy merytorycznym wsparciu historyków i ekspertów z Zamku Królewskiego w Warszawie, gdzie serwował wywar z kapłona, pieczone perliczki nadziewane pęczakiem czy przygotowany wg dawnej receptury marcepan.

rozwiń

Szymon Gatlik

Przewodnik i pilot wycieczek nie tylko kulinarnych. Szczególnie interesuje się odkrywaniem gastronomicznego dziedzictwa Krakowa, Małopolski i wszystkich miejsc, które odwiedza. W ten sposób łączy historie i dawne przekazy z dzisiejszymi smakami. Miłośnik polskiego winiarstwa, obecnie jest jedynym certyfikowanym przewodnikiem po krakowskiej Winnicy Srebrna Góra. W Krakowie organizuje także kolacje degustowane z polskimi i zagranicznymi szefami kuchni znane jako Slow Food Masterclass. Poszukiwacz dobrego smaku, w swoich podróżach odwiedza miejsca, w których można znaleźć autentyczne, lokalne produkty i receptury oraz niezwykłe kulinarne historie.

rozwiń

Agnieszka Kuś

Historyczka, italianistka, przewodniczka, autorka tekstów (akademickich i popularnych).

Jej doświadczenie zawodowe i zainteresowania można streścić w czterech słowach: historia, jedzenie, książki, podróże. Jej praca polega na dzieleniu się ciekawymi opowieściami: ze studentami na zajęciach, z turystami podczas wycieczek w Polsce oraz z młodzieżą szkolną, do której trafiają jej teksty zamieszczone w podręcznikach lub scenariuszach lekcji historii.

W ramach programu Polskie Skarby Kulinarne opracowała historie kulinarne szlaków Warszawy, Krakowa i Zakopanego.

Treści historyczne dostępne na stronie www.polskieskarby.pl przygotowano na podstawie autorskich tekstów i materiałów zebranych przez Agnieszkę Kuś na zlecenie Makro Cash and Carry Polska.

rozwiń