Powrót do listy Następny artykuł
Na mapie kulinarnego szlaku Warszawy i Krakowa znajdują się 33 restauracje, w menu których pojawiły się historyczne potrawy w nowoczesnej interpretacji. Dania stworzone przez szefów kuchni są wyjątkowym połączeniem tradycji z nowoczesnością. Mieszkańcy i turyści mogą wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Oprócz poznania historii i zwyczajów danego regionu, przemierzając szlaki kulinarne, spróbują oryginalnych dań w nowej odsłonie. Lista lokali biorąca udział w akcji dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl.
 
W stołecznych lokalach można spróbować kultowych smaków będących wyjątkowym połączeniem tradycji z nowoczesnością. W menu znajdują się m.in. flaki po warszawsku, nóżki w galarecie, pyzy z kaszanką oraz barszcz czerwony z rurą. Goście krakowskich restauracji, próbując dań, mogą przeczytać historie od czasów Królowej Bony, kończąc na tzw. fajfach, czyli spotkaniach przy herbacie czy wspomnieniach Marii Estreicherówny o tym, jak podczas jednego spotkania jedzono pięć rodzajów tortów.
 
Podążając szlakiem i próbując dań z historią, można wziąć udział w konkursie. Wystarczy zrobić zdjęcie dania i wrzucić je na swój profil na Facebooku lub Instagramie z oznaczeniem #polskieskarbykonkurs. Już jedno zdjęcie gwarantuje nagrodę! Lista restauracji, zasady konkursu oraz informacje o nagrodach znajdują się na stronie www.polskieskarby.pl.
 
Konsumenci mogą również oddać głos na najlepszą restaurację biorącą udział w szlaku. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę na stronie programu mogą ocenić ją w skali od 1 do 5. Lokale, które zdobędą największą średnią liczbę głosów, otrzymają tytuł Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne.