Powrót do listy Następny artykuł

11 listopada 2018 r. świętowaliśmy setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Z tej okazji rozpoczęliśmy Kulinarne Zjednoczenie Polski - edycję specjalną programu Polskie Skarby Kulinarne.

W ramach projektu ukazała się książka „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” oraz w dn. 5-11 listopada odbył się Tydzień Kuchni Polskiej, podczas którego lokale w całej Polsce wprowadziły specjalne menu.

Kulinarne Zjednoczenie Polski to projekt, do udziału w którym zaprosiliśmy szefów kuchni z całego kraju. Stworzyli oni wyjątkowe grono ambasadorów oraz wspólnie zinterpretowali historyczne receptury, pochodzące z różnych regionów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej i wojskowej. Oryginalne receptury, wzbogacone o opowieść historyczną prof. Jarosława Dumanowskiego, wraz z nowoczesnymi interpretacjami, zostały opublikowane w książce „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”. Książka w wydaniu polsko-angielskim trafiła m.in. do ambasad Polski na świecie, szkół gastronomicznych oraz restauracji i hoteli w całej Polsce.

W ramach projektu w dniach od 5 do 11 listopada odbył się Tydzień Kuchni Polskiej. W akcji udział wzięły najlepsze lokale w całej Polsce. Wprowadziły one specjalne menu, któremu towarzyszyła narracja prowadzona przez prof. Jarosława Dumanowskiego. W efekcie goście lokali odbyli kulinarną podróż po smakach polskiej historii.