Słowo wstępu

Nasz szlak prowadzący wśród smaków Podhala przypomina wyprawy organizowane przez doktora Tytusa Chałubińskiego, który w XIX wieku odkrywał Tatry przed ludźmi z nizin. Jego goście mieli zachować otwarty umysł, aby rozsmakować się w atmosferze i krajobrazie gór, poznając je powoli i bez programu.

Z wypraw wracali odmienieni, pełni entuzjazmu dla piękna natury oraz oryginalności góralskiej kultury, bez względu na estetyczne opinie i kulinarne przyzwyczajenia. Nabierali przekonania do góralskiej muzyki, świeżej żętycy i bigosu z kaszą gotowanego w kociołku na ognisku z kosodrzewiny.

To otwarte podejście pierwszych zakopiańskich turystów warto zachować, zgłębiając temat lokalnych kulinariów. Nawet pobieżna lektura restauracyjnych menu i książek nt. regionu przeniesie nas w świat różnych tradycji i upodobań: od dań regionalnych, poprzez proste i kaloryczne potrawy przygotowywane na potrzeby turystyki górskiej, od dań dietetycznych mających za zadanie wzmocnienie wątłego zdrowia pacjentów zakopiańskich sanatoriów leczących choroby płucne, po te spożywane w kultowych lokalach „U Karpia” czy w „Dworcu Tatrzańskim” przez przedstawicieli bohemy artystycznej, która ściągała na Podhale przez kilkadziesiąt lat.

Partnerem historii kulinarnych jest

Zakopane.pl

Patronat Honorowy: Witold Kozłowski - Marszałek Województwa Małopolskiego