SZLAK KULINARNY 2022

Mapa
warszawa Warszawa
zakopane Zakopane
i Podhale
krakow Kraków
wroclaw-i-dolny-slask Wrocław
i Dolny Śląsk
trojmiasto Trójmiasto
i Pomorze
poznan Poznań
i Wielkopolska
warmia-i-mazury Warmia
i Mazury
pomorze-zachodnie Pomorze
Zachodnie
kujawy Kujawy
podlasie Podlasie
lodz Łódź
lubelszczyzna Lubelszczyzna
swietokrzyskie Świętokrzyskie
podkarpackie Podkarpackie
slask-zaglebie-i-jura Śląsk,
Zagłębie i Jura
warszawa
Warszawa
zakopane
Zakopane
i Podhale
krakow
Kraków
wroclaw-i-dolny-slask
Wrocław
i Dolny Śląsk
trojmiasto
Trójmiasto
i Pomorze
poznan
Poznań
i Wielkopolska
warmia-i-mazury
Warmia
i Mazury
pomorze-zachodnie
Pomorze
Zachodnie
kujawy
Kujawy
podlasie
Podlasie
lodz
Łódź
lubelszczyzna
Lubelszczyzna
swietokrzyskie
Świętokrzyskie
podkarpackie
Podkarpackie
slask-zaglebie-i-jura
Śląsk,
Zagłębie i Jura
Warmia i Mazury Warmia
i Mazury
Restauracje na szlaku:

Słowo wstępu

W 1385 roku, kiedy Polska i Litwa złączyła unia w Krewie, a Władysław Jagiełło wstąpił na tron, w środku mazurskiej puszczy, niedaleko miejsca, gdzie dziś leży Ełk znajdował się (dość umowny, jak to w średniowie­czu) trójkąt granic: Królestwa Polskiego na południu, Wielkiego Księstwa Litewskiego na wschodzie i Pań­stwa Krzyżackiego na północy. Połączenie to okazało się symboliczne - przez kolejne stulecia historia, kultura i tradycja Warmii i Mazur, a wraz z nimi także kuchnia tego regionu, kształtowane były przede wszystkim przez Polaków, Litwinów i Niemców. Jak na dłoni widać to i dziś, w warmińsko-mazurskim tyglu kulinar­nym. Polska tradycja to wspaniałe wędliny (jak dylewska szynka dojrzewająca), popularność śmietany, a także ziół i leśnych przysmaków: grzybów i owoców (malin, jagód, żurawiny). Z kuchni litewskiej na trwałe w tra­dycję Warmii i Mazur wpisały się pierogi-dzyndzałki, cepeliny, schab Wereszczaki i chłodnik na botwince, z kuchni niemieckiej przyszło chociażby „bauernfrühstück” (pożywne chłopskie śniadanie z ziemniakami, sło­niną, boczkiem), obfitość dań mącznych oraz słodko-kwaśne mocno przyprawione smaki. Była też junkierska tradycja kuchni mięsnej opartej na wieprzowinie i dziczyźnie. Ale to nie wszystko. W kuchni Warmii i Mazur można też znaleźć dawne ślady francuskie (ślimaki na dworze biskupów warmińskich) i całkiem nowe z Ukra­iny czy Białorusi, a związane z powojennymi repatriacjami.

Warmiacy i Mazurzy zawsze potrafili korzystać w kuchni z naturalnych bogactw: jezior i lasów. Bogactwo dań rybnych, w tym tak oryginalnych, jak flaczki z lina albo rosół z siei, zaskakuje i dziś przybyszów z innych części Polski. Trzeba więc koniecznie spróbować zupy rybnej, najlepiej takiej z kilku różnych gatunków ryb i szczupaka (przepisy na tą rybę idą na Warmii i Mazurach w tuziny). Kuchnia Warmii i Mazur to fascynująca kulinarna przygoda wśród czystej przyrody i niepowtarzalnych krajobrazów. Warto przeżyć ją wraz z Polski­mi Skarbami Kulinarnymi.

Życzę smacznego!
Szymon Gatlik
Food & Travel Kraków

PARTNERZY PROGRAMU:

Restauracja z Zielonym Piecem

www.zielonypiec.pl
Adres restauracji:
ul. Floriana 1, 11-015 Olsztynek
Smakowało Ci?
ODDAJ NA NAS GŁOS!
KLIKNIJ W KORONĘ!
głosuj
18 głosów
Lokale z najlepszą średnią ocen otrzymają tytuł
Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne.
Zupa rybna

Alina Janeczek,

szef kuchni Restauracji z Zielonym Piecem