Powrót do listy Następny artykuł

Kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, ale prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki czerpiąć z różnych kultur.

Program Polskie Skarby Kulinarne ma na celu zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju i rozbudzenie wśród nich patriotyzmu kulinarnego. To pierwszy tego typu edukacyjny program społecznej odpowiedzialności biznesu w Polsce.

Prawdziwy polski rosół smakuje jak zupa Pho, pasztet w dawnej Polsce był potrawą luksusową, pierwsza znana polska książka kucharska powstała już w XVII wieku... Program Polskie Skarby Kulinarne ma na celu odkrywać takie właśnie nieznane powszechnie fakty. Składa się on z dwóch filarów. Pierwszym z nich jest edukacja branży gastronomicznej poprzez warsztaty, spotkania, materiały edukacyjne i wsparcie ekspertów. Drugim filarem programu jest natomiast popularyzacja wiedzy na temat kuchni polskiej wśród Polaków.

Na potrzeby programu przeprowadziliśmy badanie „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?”. Okazuje się, że dla Polaków kuchnia polska ma smak słony, a za typowe polskie potrawy uznają m.in. bigos, żurek i kotlety schabowe. Premiera wyników badań odbyła się na konferencji prasowej inaugurującej program 10 kwietnia br. w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Dyskusje na temat wyników poprowadziła dziennikarka i blogerka Małgorzata Minta, a swoimi spostrzeżeniami podzielili się Samuele Mariani, szef kuchni restauracji Focaccia, Luc Magnon, szef kuchni restauracji Mônsieur Léon. Wykładu na temat trudności w zdefiniowaniu kuchni polskiej udzielił Jarosław Dumanowski - historyk sztuki kulinarnej, dr hab. nauk historycznych, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Natomiast szef kuchni Muzeum Króla Jana III w Wilanowie Maciej Nowicki poprowadził warsztaty kulinarne. Uczestnicy mieli także wyjątkową okazję odbyć spacer po sali ze smakami kuchni polskiej.