Powrót do listy Następny artykuł
Drugie spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny będące jednocześnie inauguracją stołecznego szlaku kulinarnego, odbyło się 10 września w Warszawie. Degustacji historycznych dań w nowoczesnej odsłonie towarzyszyła opowieść o warszawskiej kuchni. Akcję wspiera Miasto Stołeczne Warszawa.
 
Drugie – po Zakopanem – spotkanie odbyło się 10 września w Warszawie w hotelu Indigo. To właśnie tam czołowi przedstawiciele stołecznej branży gastronomicznej skosztowali menu degustacyjnego, a historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o warszawskiej kuchni Hanny Dzielińskiej, przewodniczki, dziennikarki i popularyzatorki dziejów miasta. Odświeżeniem tradycyjnych warszawskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:
 
- Marek Maternowski z restauracji Bagatela 12 w Warszawie zaserwował kurczaka zagrodowego podanego w towarzystwie wątróbki i pietruszki, interpretując tym samym przepis na kurczęta pieczone po polsku;
 
- Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie, który przyrządził przystawkę w formie karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Podał również nowoczesną wersję jesiotra z kaparami oraz selekcję serów z miodem lawendowym, rokitnikiem i wiśnią;
 
- Michał Grzywacz i Cezary Powała, szefowie z kuchni pokazowej MAKRO w Warszawie, którzy na nowo zinterpretowali barszcz czerwony z rurą oraz na deser podali autorską wersję bomby owocowej.